Babka Gotowana



Babka gotowana od piaskowej różni się przede wszystkim, że nie jest taka sucha i ma delikatniejszą konsystencję.

Do jej wykonania niezbędna nam jest niestety specjalna zamykana forma. Ja korzystam z metalowej już kilka lat, ale ostatnio w necie widziałam, że są już także w wersji silikonowej. Koszt ok 30 -120zł.

Składniki:

kostka margaryny
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki tortowej
szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 proszku do pieczenia
cukier waniliowy
sok z półówki cytryny
odrobina startej skórki z cytryny
trochę alkoholu, np. rumu
kasza manna

Podobno zamiast mąki ziemniaczanej można dodać budyń i też się uda, ja nie próbowałam jeszcze.

Wykonanie:

Składniki powinny mieć podobną temperaturę.

Margarynę utrzeć z cukrem, wbijać po jednym całym jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i alkohol. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną tartą formy do gotowania.
W między czasie zagotować wodę w garnku, powinna sięgać do połowy formy. Babkę gotować na małym ogniu pod przykryciem 1 godzinę i 15 minut. Po wyłączeniu gazu ciasto zostawić w otwartej formie ok. 10 min. Można polać roztopiona gorzką czekoladą, lub polewą własnej roboty i udekorować :)

Czasem ciasto dziele na pół i do jednej z połówki dodaję odrobinę kakao. wlewając obie części ciasta do formy można tworzyć różne wzory, co daje fajny efekt.

Share:

0 komentarze