Cieniutki placek drożdżowy ze śliwkami


Ciasto powstało wg przepisu  podstawowego na ciasto drożdżowe. Jedyna różnica, że trafiło do większej formy, dzięki czemu jego warstwa była cieniutka.

Na warstwę ciasta wyłożyłam masę śliwkową i kruszonkę :)

Piekłam na termoobiegu w temp. 180*C przez 35 min.

Masa śliwkowa:

Umyte śliwki pozbawiłam pestek. Na  patelnie wlałam 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki cukru. Lekko podgrzałam, następnie wrzuciłam śliwki i 2 łyżki wody. Owoce momentalnie zaczęły poszczać sok. Dusiłam pod przykryciem 5 min. Następnie powoli dodawałam kasze mannę, tak długo aż cały płyn się wchłonął i zrobiła się bardzo luźna papka. Po przestygnięciu masę wyłożyłam na ciasto.

Share:

0 komentarze