Muffiny z białym serem i wiśniami


Składniki:
  • 350 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 85 g roztopionego masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie:
  • twaróg półtłusty
  • wiśnie bez pestek
  • łyżka cukru

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 175*C. Ubić pianę z białek i soli. Cukier utrzeć z żółtkami. Wymieszać mleko razem z roztopionym masłem i delikatnie wmieszać pianę i żółtka. 
W dużej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać płynną masę i delikatnie wymieszać i to niezbyt dokładnie - mogą pozostać grudki (inaczej ciasto nie będzie tak puszyste i lekkie).


Twagóg wymieszać z cukrem.
Wlać ciasto na spód foremki. Następnie wrzucić 2 wiśnie i łyżeczkę twarożku. Całość przykryć ciastem do 3/4 wysokości foremki.
 
Piec przez ok. 20 minut do czasu aż wierzch się zarumieni.

Share:

0 komentarze