Bułeczki mleczne z mąki pszennej pełnoziarnistej

12:43:00


42g świeżych drożdży
1 i 1/2 szklanki mleka
kostka masła
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
35 - 40 dag mąki pełnoziarnistej


Rozpuszczone masło i lekko podgrzane mleko wlać do miski,
dodać szczyptę soli.
Drożdże pokruszyć w drugiej misce  i wymieszać z cukrem,
zrobi się papka :)
Papkę zalać zawartością pierwszej miski. i wymieszać.
Dodać szklankę mąki, tak aby powstało coś w konsystencji ciasta na naleśniki.
przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min.
Dodawać resztę mąki i mieszać. 
Ciasto powinno mieć lepką, ciągnącą,
ale nie rozlewającą się konsystencję (tak aby po uformowaniu kulki nie zrobił się placek
- dlatego dodajemy stopniowo mąkę, nie trzeba zużyć całej).
Zostawiamy w misce na ok 30 min, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Blachę przykrywamy papierem do pieczenia. 
Formujemy z ciasta nie za duże kulki 
i układamy je na blachę w odstępach ok 3 cm.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 20 min, aż urosną. 
Wkładamy bez nacinania na ok 20 min do piekarnika nagrzanego do 175*, aż bułki się zarumienią.


You Might Also Like

0 comments

Facebook

Napisz

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *