Pasta słonecznikowa w różnych wersjach.
01:09:00
WERSJA NR 1 :)
- Szklanka ziaren łuskanych ziaren słonecznika
- Ząbek czosnku
- Sól
- Pieprz
- Łyżka sosu sojowego
- Łyżka oleju
- Trochę kolendry
Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni i małym ogniu,
aż zmienią kolor na lekko złoty. Następnie wszystkie składniki blendujemy, na
końcu dodając sól, pieprz, kolendrę – w ilości wg własnego uznania.
WERSJA NR 2 :)
- Szklanka łuskanych ziaren słonecznika
- 2 średnie cebule
- Olej do smażenia
- Sól
Pestki wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem do wysokości
ziaren i odstawiamy na 5 minut pod przykryciem.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i
smażymy na nim cebulę aż się zarumieni. Słonecznik odcedzamy, dodajemy cebulę i
blendujemy dodając sól na gładką masę. Jeśli jest za sucha można dodać trochę
oleju lub oliwy. Próbujemy i doprawiamy wg uznania.
WERSJA NR 3 :)
Próbowaliśmy jeszcze wersję pierwszą z dodatkiem duszonej cukinii i pomidorów oraz przyprawy curry.
SMACZNEGO!!!
0 comments