PSIA KARMA - JAK CZYTAĆ ETYKIETĘ, O CZYM PAMIĘTAĆ I NA CO ZWRÓCIĆ SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ

00:09:00


Niestety skład suchych karm pozostawia wiele do życzenia. Co raz częściej spotyka u psów alergie pokarmowe, problemy trawienne i inne schorzenia. Dlatego tak ważne jest by przy wyborze karmy nie sugerować się ładnym opakowaniem, chwytliwą reklamą, ani tym, że pies dużo chętniej je produkt słabszej jakości. Uważnym trzeba być także przy poradach sprzedawców, gdyż większość z nich nie ma podstawowej wiedzy dotyczącej żywienia zwierząt
i przekazują tylko informacje, które usłyszeli podczas szkoleń marketingowych, sponsorowanych przez wielkie koncerny. Stąd tak ważna jest umiejętność właściwego czytania etykiet i oceny składu karmy, którą mamy zamiar podać naszemu psu. Od czego zacząć?

Fot. zamerdani.pl

Polski rynek karm dla zwierząt domowych podobno wart jest ok 2,5 mld złotych i co roku jego wartość rośnie o ok 20%. Dlatego koncerny spożywcze bardzo ze sobą rywalizują. Wszystkie popularne marki karm dla zwierząt domowych są własnością wielkich korporacji. Mars produkuje karmy takich marek jak:  Royal Canin, czy Pedigree. Colgate – Palmolive ma pod sobą Hill’s,  a Nestle Purina czy Friskes. Marki co jakiś czas wędrują od jednej korpo do drugiej, a koncerny prześcigają się w wymyślaniu sposobów, by uatrakcyjnić swój produkt i lepiej go sprzedać.  Jak wybrać dobrą karmę i nie dać się nabrać?



GDZIE ZOSTAŁA WYPRODUKOWANA KARMA?


W Polsce najczęściej spotykamy karmy produkowane w UNII EUROPEJSKIEJ, USA, lub KANADZIE, a każdy z tych regionów posiada  stowarzyszenie odpowiedzialne za regulacje prawne odpowiedzialne za regulacje prawne odnośnie informacji umieszczanych na etykietach.
W Unii Europejskiej zajmuje się tym F.E.D.I.A.F. (European Pet Food Industry Federation – Europejska Federacja Przemysłu Żywieniowego Zwierząt Domowych), w USA A.A.F.C.O. (Association of American Food Control Officials – Amerykański Związek Kontrolerów Żywności), w Kanadzie P.F.A.C. (The Pet Food Association of Canada – Kanadyjskie Stowarzyszenie Producentów Żywności Dla Zwierząt Domowych). 
Każda z tych organizacji posiada nieco inne przepisy odnośnie tego jakie informacje i w jaki sposób powinny być podane na etykiecie. Fakt, że produkt spełnia narzucone minimum, wcale nie oznacza, że karma jest dobrej jakości.
Jeszcze niedawno do produkcji karm dla zwierząt domowych używano zwierząt padłych, chorych czy nawet usypianych psów
i kotów. Po fali protestów w Europie i USA wprowadzono nowe regulacje, które zakładają między innymi, że do produkcji karm wykorzystywane będą wyłącznie zwierzęta  które przeznaczone są do spożycia przez ludzi i nie są chore.  Prawda jest jednak taka, że producenci karm najczęściej sami nie wiedzą z czego produkują jedzenie dla psów. Koncerny zwykle nie prowadzą uboju zwierząt, tylko kupują od zakładów mięsnych gotowe zamrożone półprodukty. Dla koncernów liczy się głównie zawartość składników  odżywczych, takich jak: białka, tłuszcze, węglowodany, a nie źródło ich pochodzenia.  Dlatego często źródłem tłuszczy są zużyte oleje z fast foodów. Ponadto prawo Unii Europejskiej zezwala na wykorzystywanie do produkcji karm wyrobów mięsnych, których data ważności już dawno upłynęła. Normy dopuszczają używanie konserwantów, których rakotwórcze działanie potwierdziły badania i które są zabronione w żywności podawanej dla ludzi (najpopularniejsze: BHA, BHT, E320, E321, E324).

ILE NA SERIO JEST MIĘSA W KARMIE?

Żeby wiedzieć ile mięsa jest naprawdę w karmie, trzeba wiedzieć gdzie została wyprodukowana i rozszyfrować kilka kluczowych słów

Unia Europejska:
  • ALL, ONLY – w całości ze składnika podanego w karmie, nie ma obecnych innych składników Z WYJĄTKIEM: sosu, galarety, przypraw, dozwolonych substancji dodatkowych, suplementów diety
  • DINNER, MENU, RECIPE – karma musi zawierać minimum 26% deklarowanego składnika. Jeśli składa się z 2 składników
    w karmie to ich suma musi wynosić 20% wagi karmy.
  • HIGH IN, WITH EXTRA, EXTRA, RICH IN -  karma musi zawierać minimum 14% deklarowanego składnika, a zawartość drugiego składnika uzależniona jest od  tego, jakim łącznikiem oba wyrazy są połączone
    • And – zawartość jednego i drugiego składnika musi wynosić min 14%
    • With – drugi składni musi wynosić min 4% wagi karmy
    • Flavoured with, aroma – karma w ogóle nie musi zawierać mięsa podanego w nazwie, tylko aromat.
USA
  • BEEF, LAMB, 95% CHICKEN – takie sformułowania oznaczają, że karma musi zawierać minimum 95% dehydratyzowanego składnika, jeśli w nazwie karmy jest kilka składników to ich suma musi wynosić min 95% produktu
  • DINNER, PLATTER, FORMULA, ENTREE – minimum 25% i nie więcej niż 95% deklarowanego składnika. Jeśli są dwa składniki to suma obu musi wynosić nie więcej niż 95%, ale nie mniej niż 25% wagi karmy, zawartość drugiego składnika nie może być mniejsza niż 3%.
  • WITH – minimum 3% deklarowanego składnika
  • FLAVOURED – może być tylko sam aromat
KANADA
  • BEEF, LAMB – minimum 90% deklarowanego składnika, jeśli jest kilka to ich suma musi wynosić min 90%
  • DINNER, FORMULA, MEATBALLS, STRAW, MEAL – nie mniej niż 20% i nie więcej niż 90% Jeśli jest więcej niż 1 składnik
    to musi być podane zgodnie z ich udziałem procentowym.
  • WITH – minimum 3% deklarowanego składnika
  • FLAVOURED - może być tylko sam aromat
Podane wartości są przed obróbką technologiczną, dlatego jeśli jest mięso surowe, to w rzeczywistości w karmie będzie go mniej po odparowaniu wody, natomiast suszone, hydratyzowane czy liofilizowane będzie tyle % ile jest podane.
Warto zapoznać się z procesami technologicznymi, które wykorzystywane są przez firmę produkującą daną karmę, ponieważ odpowiednia obróbka termiczna pozwala zachować dobre walory smakowe użytego do produkcji świeżego mięsa i jego wartości odżywcze.
Dużo gorsza jest mączka kostna lub mączka mięsno – kostna. Jest wykorzystywana poza produkcją karm do nawożenia gleby. Powstaje przez ogrzewanie, wysuszenie i rozdrobnienie ciał zwierząt lub ich części w zakładach utylizacji zwierząt.
Od 2003 roku w związku z epidemią choroby wściekłych krów zakazano w Polsce używania pasz zawierających mączkę
do karmienia zwierząt hodowlanych spożywanych przez ludzi. Nadal jednak jest spotykana w karmach dla psów!

JAK CZYTAĆ ETYKIETĘ I O CZYM PAMIĘTAĆ I NA CO ZWRÓCIĆ SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ?

  • W oryginalnym języku (najczęściej angielskim), niestety w polskich tłumaczeniach często występują błędy np. CHICKIEN MEAL – czyli mączka z kurczaka na CHICKEN MEAT – czyli mięso z kurczaka.
  • Najlepiej czytać etykiety na workach powyżej 10 kg, ponieważ producenci nie są zobowiązani do podawania wszystkich informacji odnośnie składu na mniejszych opakowaniach.
  • Etykieta ważna jest 5 lat, tzn, że producent może zmienić skład i przez 5 lat używać nieaktualną już etykietę
  • Ważna jest kolejność podanych składników na etykiecie. Zgodnie z przepisami składnik, którego udział wagowy jest największy w masie karmy musi znajdować się na I miejscu, kolejne składniki uszeregowane są malejąco. Wszystkie składniki ważone są przed obróbką technologiczną. Oznacza to, że podany procent mięsa świeżego jest tak naprawdę
    ok 80% mniejszy w produkcie gotowym.
  • Sucha karma nie może zawierać więcej niż 10% wody. Przy zbyt dużej wilgotności w karmie mogłyby rozwinąć
    się niebezpieczne pleśnie.
  • Producenci chcą by mięso było na I miejscu w składzie dlatego wolą ukryć tanie wypełniacze takie jak: zboża czy ziemniaki. Dlatego często stosują dzielenie niewygodnego składnika na poszczególne komponenty (np. pszenica, z pszenicy, gluten pszenny lub ryż brązowy, ryż biały, otręby ryżowe, mączka ryżowa). Takie dzielenie pozwala na dowolną manipulację listą składników znajdujących się na etykiecie.
  • Według przepisów producent ma obowiązek podać % tylko tych składników, które są w nazwie karmy. Jeśli w nazwie jest kurczak i ryż to zarówno pierwszy jak i drugi powinien mieć podany %, a reszty możemy się tylko domyślać. W związku
    z powyższym karma „premium” wcale nie musi spełniać żadnych specjalnych wymogów i nie musi zawierać lepszych składników niż zwykła karma dla psa.
  • Producent ma obowiązek umieścić na etykiecie tylko te produkty, które sam dodał w procesie produkcji, więc jeśli barwniki
    i konserwanty zostały dodane przez dostawcę półproduktów, nie będzie ich na etykiecie. Jeśli zaś producent sam je dodał, nie musi wcale podawać %, ani informacji co, wystarczy tylko info, że karma zawiera barwniki czy konserwanty.
  • W dobrej karmie jest jak najwięcej mięsa. Białka pochodzenia roślinnego przyswajają się w niewielkim stopniu, dlatego po karmie z dużą ilością roślin mogą być duże i częste kupy. 
  • Zboża dodawane są głównie z 2 powodów:
    • Są tańsze niż mięso i łatwo dostępne
    • Zboża ułatwiają różne procesy technologiczne podczas produkcji suchych karm. Nadają całej masie większej plastyczności i umożliwiają produkcję granulek w najróżniejszych rozmiarach.
  • Genom współczesnego psa różni się od genomu wilka! Dlatego podawanie psu pokarmów wyłącznie mięsnych może być niezdrowe w dłuższej perspektywie prowadząc do choroby wątroby, niewydolności nerek czy zbytnio obciążając metabolizm.
  • Nie zawsze karma, którą chętnie je pies jest dobrej jakości, ponieważ producenci stosują ulepszacze smaku i konserwanty.
  • Mączka mięsna jest czymś innym niż mączka mięsno – kostna czy mączka kostna.
  • Sproszkowane jaja są źródłem dobrze przyswajalnego białka, ale mogą wywoływać uczulenia.
  • Oleje i tłuszcze niosą ze sobą sporą dawkę kalorii i mogą nadmiernie obciążyć wątrobę.
  • Jeśli głównym składnikiem karmy jest mączka rybna to na pewno został dodany konserwant E324.
  • Rzadko podany jest % węglowodanów, za to % białka (najczęściej pochodzenia roślinnego) tłuszcz (najczęściej
    z fast foodów), włókna czy popiół. Najlepiej zsumować procenty, odjąć od 100% i obliczyć udział węglowodanów.
  • Kolorowe krokiety = zbędne barwniki chemiczne
  • Należy unikać konserwantów, przeciwutleniaczy i emulgatorów, gdyż wiele ma rakotwórcze działanie
  • Uważać, kiedy pojawiają się składniki niejasnego pochodzenia
    • „produkty roślinne to mogą być: łupiny orzechów, słoma, itp.
    • „tłuszcz zwierzęcy” – nic nie mówi o pochodzeniu
    • „produkty pochodzenia zwierzęcego” – krew, pióra, łożyska, kopyta, rogi, jajka, jednodniowe pisklęta, bezkręgowce, gryzonie, skóra, wełna z padłych zwierząt nieprzenoszących chorób.
    • 30% wołowiny, wcale nie musi oznaczać mięsa wołowego. Mogą to być wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak: jelita, mózgi, skóra, kopyta, sierść, itp.


GRUPY KARM:
MARKETOWA LUB KOMERCYJNA
  • Niska cena
  • Bez mięsa, tylko produkty pochodzenia zwierzęcego – nie więcej niż 4%
PREMIUM
  • Troszkę droższa od poprzednich
  • Min 20% mięsa
SUPER PREMIUM
  • Droższa
  • Często bez zbożowa
  • Często produkowana przez mniejszych producentów, którzy staranniej dobierają składniki

KARMA HOLISTYCZNA
  • Karmy wzorcowe pod względem jakościowym
  • Bez sztucznych dodatków, konserwantów, barwników, substancji szkodliwych i ciężkostrawnych

KARMA BIOLOGICZNA
  • W 100% ze składników pochodzących z z upraw i hodowli będących w 100 % ekologicznymi.
  • Nie mogą zawierać konserwantów ani sztucznych składników, barwników i substancji szkodliwych.
  • Karmy tego typu powinny posiadać stosowny certyfikat potwierdzający ich miano (Bio, ekologiczne).

Wierzę, że starasz się jeść w miarę zdrowe produkty i jeśli posiadasz informację o szkodliwości jakiegoś produktu, to po niego nie sięgasz. Myślę, że zależy Ci na długim życiu swojego pupila, oraz na tym, by nie zostawiać miliona monet u weterynarza z powodu częstych chorób swojego psa. Jak wiadomo dobra dieta zmniejsza ryzyko chorób, podnosi odporność, oraz poprawia sprawność fizyczną każdego organizmu. Dlatego mam dla Ciebie małe zadanie domowe. 
Shadow mimo wieku wciąż jest w dobrej formie - wiek - 10,5 roku ;) 

ZADANIE DOMOWE
;) 
  • Weź opakowanie karmy, którą je Twój pies. Jeśli jeśli jest to opakowanie mniejsze niż 10kg, znajdź w internecie etykietę worka minimum 10 kg.
  • Sprawdź jakie informacje są podane na etykiecie:
    • co jest na pierwszym miejscu w składzie, jest to mięso np. z kurczaka, czy sam kurczak
    • czy są jakieś składniki rozbite na mniejsze komponenty? 
    • czy są jakieś składniki niejasnego pochodzenia?
  • Oblicz jaki % karmy stanowią węglowodany.
  • Jaki jest udział % białka zwierzęcego?

You Might Also Like

0 komentarze

Like us on Facebook

write to us

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Follow by Email