Wegańska tarta z brzoskwiniami

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • Pół kostki roślinnej margaryny
  • 2-3 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
  • Pół płaskiej łyżeczki kurkumy

Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli pojawi się problem z połączeniem składników w kulę można dodać troszkę oleju. Przygotować formę do tarty (polecam silikonową, wtedy nie trzeba bawić się w smarowanie czy wykładanie papierem.  Formę wyłożyć około półcentymetrową warstwą ciasta, wraz z brzegami formy, zostawić trochę na kruszonkę. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do lodówki na 30 min.

Składniki na krem:
  • Pół szklanki kaszy jaglanej (wcześniej wypłukać)
  • 3 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam szklankę ryżowego i 2 sojowego)
  • ¼ szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • Ulubione owoce (ja użyłam brzoskwinie)

Do rondelka wsypać kaszę , cukier i wszystko wymieszać z mlekiem. Gotować na małym ogniu często mieszając,
aż kasza będzie miękka. Po wystudzeniu zmiksować na jednolitą masę o konsystencji budyniu.
Po przestudzeniu masę wyłożyć na formę z ciastem. Następnie poukładać kawałki owoców lekko wciskając je w masę. Pozostałe ciasto pokruszyć na wierzchu.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 min – aż się wierzch lekko zarumieni.


SMACZNEGO!!!

Share:

2 komentarze

  1. Pycha :)!!! Spróbuję, bo uwielbiam wszelkie tarty, a tu jeszcze przepis wydaje się prosty :). Dam znać jak zrobię, tylko ja spróbuję chyba na mące ryżowej i kukurydzianej - zobaczymy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak? Hmm... mąki ryżowej jeszcze nie próbowałam, więc proszę o relacje :)

      Usuń