Bezglutenowa wegańska zapiekanka makaronowa ze szpinakiem.

Dawno nie wrzucałam tu typowo kulinarnych postów i pewnie szybko bym się do tego nie zabrała, co nie znaczy, że nie myślałam o tym, ale dziś całkiem przypadkiem powstało coś tak dobrego,
że postanowiłam uwiecznić sobie tą improwizację. Oczywiście z obiadu nic nie zostało
i najchętniej już robiłabym kolejną porcję.
Przepis mega prosty, szybki, pyszny i co najważniejsze bezglutenowy.

Składniki:

  • 400 g szpinak baby
  • 3 ząbki czosnku 
  • majonez sojowy z przepisu Jadłonomii
  • ser z ziemniaka z przepisu Wegannerd
  • 500 g makaron bezglutenowy pene
  • łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • pomidorki koktajlowe


Przygotowanie:

Makaron gotować przez około 6 minut (aby był jeszcze dość twardy, bo inaczej zrobi nam się z niego glut), odcedzić i przelać zimną wodą.
Dno żaroodpornego (takiego z przykrywką) naczynia wyłożyć szpinakiem, na to wsypać makaron.
W między czasie w garnku rozgrzać olej, wrzucić szpinak (można zostawić kilka listków do dekoracji), dusić, aż puści wodę, dodać przeciśnięty przez prasę czosnek, 3 łyżki sojonezu, sos sojowy, sól i pieprz, wymieszać i dusić wszystko na małym ogniu przez 5 minut.
Tak przygotowany sos wylać na makaron, na wierzch rozsmarować 2 łyżki sera, ułożyć pozostałe liście szpinaku i pomidorki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.

Gotowe ;)


Smacznego :) 

Share:

3 komentarze